dilluns, 26 d’octubre del 2009

Activitat 6

El mite de la caverna



En aquest text Plató ens vol mostrar el que és conegut com el mite de la caverna.
Com la majoria d’ obres de Plató aquest text és un diàleg entre Sòcrates i un receptor, Glaucó en aquest cas. En ell Sòcrates ens planteja poc a poc el problema, el mite, i l’ altre va dient que esta conforme amb el que passa, és a dir, que afirma que tot el que Sòcrates diu podria ser real. En el diàleg Ens comença explicant la situació, un presoners, dins una cova que miren una paret on una sèrie d’ ombres xineses són projectades per uns altres homes. També ens far veure com aquests presoners creurien que les ombres són reals i parlen, que serien enganyats pels altres homes, ja que per culpa de les cadenes no podrien veure el voltant. Però ens diu que si algú amb molt passar s’ alliberes de les cadenes i escales les escarpades roques cap a la sortida, cap a la llum, aquest àuria de patir per aconseguir poder veure el que eren les ombres i veure el món. Després ens mostra les opcions que té aquest que ha vist la llum, quedar-se i o be ajudar el titellaires o be rondar pel món, però també pot baixar per fer pujar els altres i alliberar-los. Però com que no podria veure bé en les ombres en un principi els altres es riurien d’ ell i tindrien menys ganes d’anar-hi. Però poc a poc ells també ho veuran clar que sortir és ho millor.


Aquest text pot i a estat interpretat de moltes i varies maneres. Podríem trobar idees ocultes, però crec que simplement fa referència a la vida del dia a dia. Ell fa referència a que sempre estem manipulats per persones que volen que mirem cap a una direcció i creure algunes coses que no existeixen, és a dir, que sempre estem manipulats. Però sempre hi ha gent que suportarà totes les adversitats per intentar trobar la veritat darrera totes aquestes persones que ens controlen de certa manera. Molts es rendeixen per que és molt difícil, i altres no hi arriben, però hi ha alguns que arriben a trobar aquesta veritat. Però quan passen els problemes, la veritat no arriba de cop sinó poc a poc. Després tot aquells que l’ han trobada han d’ intentar trencar les cadenes que els manipulats tenen i fer-li’ s entendre la raó per que puguin ser lliures. Però també es pot interpretar com la manera d’ aconseguir la felicitat ja que aquesta veritat serà la felicitat.


http://www.xtec.es/~jortiz15/caverna.htm


http://books.google.es/books?id=E-ZeNk2-hu8C&printsec=frontcover&dq=republica%2BVII&client=firefox-a&hl=ca#v=onepage&q=&f=false


http://boj.pntic.mec.es/jgomez46/documentos/hfia/texto-caverna.pdf

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici