Comentari de la pg.237
La societat i l’estat segons Ortega y Gasset
Aquest text ens parla del poder públic i els seus límits. Nosaltres acceptem que el poder polític correspon al poble, però normalment , no pensem que tenim uns dret que aquest poder no ens pot prendre, per tant, aquest poder no pot ser absolut.
Un altre títol podria ser: Els límits del poder públic.
Aquest text es pot dividir en quatre parts, que estan dividits en paràgrafs
Els dos primers són una introducció, la següent part és una explicació, i la l’ última part és una conclusió.
En la primera part ens fa la pregunta de “qui ha d’ exercir el poder públic?”, ja que seria la pregunta que normalment ens faríem, en aquesta situació. I ens diu la resposta que una gran majoria hagués respost, que pertany als ciutadans, ja que només tindríem en compte el què de la pregunta.
En la segona part ens diu que no només em de tindre en compte aquesta pregunta sinó també determinar els límits d’ aquest poder. I segons la democràcia els ciutadans intervenen sobiranament
En la següent part ens parla segons el liberalisme, que sí es pregunta aquests límits. El liberalisme pensa que tot ciutadà té uns drets propis, que són menys importants que el poder públic, ja sigui exercitat per una persona o per un col·lectiu, és a dir que aquests drets marquen un límit en aquest poder.
Finalment ens diu que el poder públic tendeix a eliminar límits, va cap on no en té, amb la qual cosa el autor ens avisa que no em de caure a la trampa de creure que la democràcia ens allunya dels absolutistes, ja que amb aquest sistema els ciutadans poden tindre un poder absolut. I en aquest moment és quan hi ha problemes per els nostres drets i per a nosaltres.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]
<< Inici