dijous, 22 d’abril del 2010

Activitat 24

Comentari del text I de Kant

Aquest text de Kant està dividit en tres fragment, i cada un é un del paràgrafs. El primer ens parla de la experiència, el segon de com nosaltres no podem conèixer només per l’ experiència, i finalment el coneixement a priori.

En la primera part ens parla que el començament del nostre coneixement és la experiència. Això s’ entén molt ve amb la definició de conèixer, que és la relació entre subjecte i objecte. Hem de sentir el objecte per que el boguem conèixer, encara que sapiguem que hi ha un objecte que es diu taula allà si no tenim la informació dels sentits és com si no hi hagués res. I ara, un cop tenim les dades dels sentits, és a dir, hem experimentat amb l’ objecte, el nostre enteniment analitza i compara tota la informació per tenir una idea en brut del objecte.

Però, com ens diu el segon paràgraf, no per que el coneixement comenci amb l’ experiència vol dir que només es necessiti de l’ experiència. En altres paraules l’ experiència només ens proporciona dades unes dades que poden ser la duresa, la tenacitat, la elasticitat, la temperatura, etc. Per tant, com ens diu el fragment, necessitem d’ algú més per convertir aquesta idea en brut formada de dades en un diamant de saviesa.

Finalment, en l’ últim paràgraf trobem la diferencia del coneixement a priori i a posteriori. Com hem vist abans de l’ experiència sola no tenim el coneixement sinó que necessitem quelcom més enllà dels sentits, que en el fragment no vol precipitar events però és la raó. Així que el coneixement que obtenim amb aquest és el coneixement a priori, ja que és abans de l’ experiència; i el coneixement de l’ experiència és el posteriori.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici