dimarts, 18 de novembre del 2008

Comentari del doc. 9

1-. Quina relació s’ estableix en el text entre la “veritat” i la “vida” real de les persones?

  • En el text es fa una relació de la veritat amb la vida de manera que la vida és alterada pel coneixement de la veritat.

2-. Quan es pot dir, segons el pragmatisme, que una idea és certa?

  • Les idees certes són les que podem assimilar, fer valides, corroborar i verificar.

3-. Trobes alguna semblança entre les afirmacions que apareixen en el text de manera comuna s’ entén per “ pragmàtic”? Quina?

  • La manera comuna d’ entendre “pragmàtic” és que sigui pràctic, és a dir. Com diu el text, que podem assimilar, fer valides i verificar.

4-. Pot haver-hi el cas d’ idees certa sense conseqüència de ser practiques? Raona la resposta i posa’n un exemple.

  • Sí, hi ha veritats que caduquen amb el temps segons el pragmatisme, i ha altres qüestions certes que, almenys de moment, no ens són útils. Un exemple és que el nucli de la Terra és metàl·lic, això no ens serveix de res però és cert.

5-. William James.

  • William James (1842-1910), filòsof i psicòleg nord-americà que va desenvolupar la filosofia del pragmatisme. Va néixer a Nova York el 11 de gener de 1842. El seu pare, Henry James, era un teòleg seguidor de Emanuel Swedenborg; un dels seus germans va ser el gran novel·lista Henry James. William James va assistir a escoles privades als Estats Units i a Europa, a l'Escola Científica Lawrence de la Universitat d'Harvard i a l'Escola de Medicina d'Harvard en la qual es va graduar en 1869. Abans d'acabar els seus estudis de medicina, va partir amb una expedició d'exploració a Brasil al costat del nord-americà nascut a Suïssa Louis Agassiz, i també va estudiar fisiologia a Alemanya. Després de retirar-se durant tres anys a causa d'una malaltia, James es va convertir en professor de fisiologia a Harvard en 1872. A partir de 1880 va ensenyar psicologia i filosofia a Harvard, universitat que va abandonar en 1907, i va donar conferències de bon tros èxit en les universitats de Columbia i Oxford. Va morir en Chocorua, New Hampshire, el 26 d'agost de 1910.

Més informació a:

http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/James%20William.htm

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici