dimecres, 11 de novembre del 2009

Activitat 8

Comentari del text 14 de Paltó



Aquest text ens parla del coneixement i de com aquest no pot varia al llarg de la existència, ja que sinó aquest ja no seria coneixement. Per tant, no podríem adequar a la realitat el coneixement.

Un altre títol per aquest text seria El coneixement etern.

La primera part ens fa referència a si hi ha canvi o no. Si hi hagués canvi el coneixement canviaria ja que totes les coses anirien canviant, fins i tot ell mateix. Però si el coneixement fos immutable, ell sempre seria coneixement.

Més tard ens fa referència a que passaria si passes el primer cas. Si tot el coneixement anés canviant, voldria dir que el objecte del coneixement i el subjecte, no existirien, ja que quan els coneguem canviaran. Per tant, no hi hauria ni coneixement, ja que aquest variaria, ni realitat a conèixer per el mateix motiu.

I finalment trobem la conclusió. Com que per Plató sí que hi ha coses bones i belles, ha de voler dir que si hi ha coneixement, ja que hi ha objecta i subjecte, que no canvien, i per tant el coneixement tampoc.

Aquest text és una clara critica als sofistes. Ells creien que no hi havia un coneixement absolut e immutable en el temps si no una estructura ferma que amb el temps va canviant per bé o per mal. En canvi com veiem en aquest text Paltó defensava la immutabilitat del coneixement, com una estructura que sempre roman igual esperant-nos a tots.

Però per la mateixa raó també seria una critica a Heràclit, ja que ell defensa el canvi continu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici